Проект: Как да си намерим работа

Как да се подготвим за интервю за работа

Вие сте активни и имате желание за работа. Търсите или вече сте открили подходящо работно място. Въпросът е как то да стане вашето работно място.

Може би вече сте си подали документи за работа и очаквате с нетърпение дали работодателят ще ви се обади за среща. Когато търсите работа не по обява, най-добре е да отидете лично при работодателя, за да му оставите на място документите си и да го попитате за свободно работно място. И в двата случая вашата цел на този етап е да достигнете до интервю за работа.

Интервюто за работа е лична среща с работодателя или негов служител, отговорен за наемането на персонал. По време на интервюто вие и работодателят взаимно се опознавате и преценявате дали можете да работите заедно. Повечето хора се притесняват от предстоящото интервю, защото не знаят как да се представят най-добре. Няма предписания, които да ви гарантират, че ще се справите. Това зависи от вас. Но има правила, с които е добре да сте запознати и които ще ви помогнат да привлечете интереса на работодателя.

Тази статия ще ви запознае с възможните начини да достигнете до интервю за работа и да преминете с увереност и самочувствие и това "изпитание".

Как да си уговорите интервю за работа? До интервю за работа можете да достигнете по два начина:

* Ако ви повика работодателят, след като е прочел автобиографията и мотивационното ви писмо.

* Ако отидете на място в офиса на работодателя и си уредите лична среща с него. При първия вариант вие получавате дата, час за интервю и знаете с кого точно ще се срещнете. Когато обаче се налага сами да си уредите среща с работодател, нещата се усложняват.

Добре е да намерите:

* Информация за големината на фирмата, в която кандидатствате. Големите фирми имат специален отдел, който се за-нимава с подбора и наемането на персонал. Тези отдели обикновено се наричат отдел "Човешки ресурси" или отдел "Управление на персонала". * Човека, към когото трябва да се обърнете. В големите организации това е завеждащият отдела по управление на персонала. В по-малките фирми (повечето в България) този човек е управителят на фирмата.

* Познат, който да ви насочи или представи на човека, който отговаря за наемането на служители.

* Допълнителни източници за информация - потърсете в Интернет страницата на съответната фирма името и телефона на човека, който ви трябва, или просто се обадете в самата фирма и помолете за тази информация.

Съвет: Когато достигнете до човека, който ви е необходим, за да говорите за свободно работно място, не е задължително той да ви приеме веднага. Ако в момента е зает и не може да се срещне или да говори с вас, помолете го да ви определи друг, удобен за него ден и час за среща.

Подгответе се... Вече имате уговорено интервю. Това е голям успех, който трябва да ви мотивира, защото вече сте близо до целта. Сега е важно да се подготвите добре, за да спечелите работата.

Отделете време и помислете върху следните въпроси:

1. Какво трябва да знаете за себе си - преценете квалификацията, нуждите и очакванията си:

* Какви са целите ви?

* Как виждате професионалното си развитие в близките години?

* Кои са силните и кои са слабите ви страни? Как можете да превърнете слабите си страни в предимство?

* Знаете ли какво искате да кажете на работодателя за себе си?

* С какво ще сте полезни за фирмата?

2. Какво трябва да знаете за фирмата, в която кандидатствате:

* Дейността, която извършва - сектор, място на пазара,продукти или услуги и т.н.

* Ръководство - как и от кого се управлява.

* Клиенти и конкуренти.

* Възможности за развитие.

3. Какво трябва да носите със себе си:

* Копие на автобиографията.

* Мотивационно писмо (ако се изисква или прецените, че е уместно).

* Копие от дипломи - за образование и завършени курсове.

* Препоръки от предишни работодатели (ако разполагате с такива).

Преди да тръгнете, дори да сте блестящ специалист и да отговаряте на всички условия на работодателя, на интервюто за работа трябва да съумеете да го покажете.

Първото впечатление е много важно и може да бъде решаващо при избора на работодателя. Постарайте се да сте естествени, да изглеждате добре и да сте спокойни.

Ето няколко съвета:

Външен вид:

* Поне ден преди интервюто за работа обмислете внимателно какво ще облечете и пригответе дрехите си предварително. Подберете облеклото според работата, за която кандидатствате - ако отивате в банка, изберете по-строго облекло, ако пък отивате в рекламна фирма, можете да си позволите и по-свободен, но елегантен стил.

* Заложете на елегантни дрехи. Избягвайте дънки, спортни якета, бели чорапи (за мъже), къси поли и рокли, тънки презрамки (за жени), ярки цветове, екстравагантни бижута, силен грим.

* Дрехите ви трябва да са чисти и изгладени, а обувките ви - лъснати и в тон с облеклото.

* Важно е да бъдете чисти и да ухаете свежо. Не използвайте силни и натрапчиви дезодоранти и парфюми.

* Обърнете внимание и на детайлите - чиста коса, нокти, гладко избръснато лице или добре поддържана брада (за мъже). Заложете на естествено изглеждаща прическа.

Вътрешно спокойствие:

* Преди интервюто „потренирайте" - уверено и приветливо поздравете въображаем събеседник пред вас. Може да се упражнявате и пред огледалото, за да видите сами какво впечатление правите отстрани. Това ще ви помогне при срещата с работодателя.

* Помислете какви жестове ви издават, когато сте напрегнати - въртене на очи, пукане на ставите или потропване с пръсти, клатене на стола, игра с косата и др. Наложете си да ги избягвате по време на интервюто.

* Организирайте добре времето си, така че да не се налага да бързате и да правите всичко в последния момент.

* Проучете предварително къде точно се намира фирмата, в която сте поканени на интервю, и какъв транспорт ще използвате, за да стигнете дотам.

* Преценете колко време ще ви е необходимо, за да стигнете до мястото на интервюто и за собствено спокойствие отидете на срещата с 5 до 10 минути по-рано.

По време на интервюто

Най-важно е да запазите спокойствие и да изглеждате уверени. Често управителите на фирми предпочитат да направят избора на кандидата за работа съвместно с друг свой колега. Това обикновено е съдружник във фирмата или специалист, който отговаря за наемане и подбор на персонала. Затова, когато влезете в стаята за интервю, не се учудвайте, ако пред вас има повече от един човек. Как да започнете

* Представете се и се ръкувайте с всички присъстващи. Опитайте се да запомните как ще ви се представят. Това ще ви ориентира от кого в най-голяма степен зависи решението за избор на кандидат.

* Не се впускайте в излишни встъпителни приказки - интервюиращият ще ви зададе достатъчно въпроси. Оставете той да води разговора.

* Седнете, след като ви поканят и заемете това място, което ви посочат.

* В началото на разговора работодателят обикновено ви задава предразполагащи въпроси - може да ви попита как сте стигнали, лесно ли сте открили фирмата и т.н. Очаквайте и уточняващи въпроси, свързани с информацията в автобиографията ви.

Въпросите, които може да очаквате

За въпросите, които се задават на интервю за работа, се носят истински легенди, изписани са стотици страници с примери. Но не се затормозявайте с излишно заучаване на готови въпроси и отговори. Всъщност работодателите искат да знаят от вас само няколко основни неща. Най-голямото майсторство при интервюто за работа е да разбирате какво точно ви питат. Работодателите могат да ви зададат и 10 и 100 въпроса, формулирани по различен начин, но те всички се свеждат до следните основни въпроси:

* Защо сте тук? Това означава, че работодателят очаква да обясните мотивацията си да кандидатствате точно в тази фирма, точно за тази длъжност. Този въпрос може да е зададен и под няколко различни форми, например: "Защо кандидатствате за тази работа?", "Какво знаете за нашата фирма?", "Какъв вид работа най-много бихте искали да вършите?" и др.

* Какво можете да направите за нашата фирма? Работодателят се интересува дали вие ще допринасяте за решаването на проблеми или ще създавате проблеми. Този въпрос може да ви бъде зададен и като"Как квалификацията и образованието ви са свързани с работата, която предлагаме?", "Вършили ли сте такава работа преди?", „Какви са вашите конкретни постижения?", "Защо напуснахте предишната си работа?" и др.

* Разкажете ми за себеси, какъв човек сте? Чрез този въпрос работодателят иска да разбере дали ще можете да се впишете добре в работната обстановка и дали ще споделяте фирмените правила и ценности. Този въпрос може да звучи и така: "Как бихте описали себе си?", "Какви са интересите ви извън работата?", "Как предпочитате да работите - самостоятелно или в екип?", "Защо дълго време сте били без работа?", "Как си представяте себе си след 5 години?" и др.

* Какво ви отличава от другите кандидати за тази работа? Работодателят иска да знае дали имате по-добри работни навици от останалите кандидати и дали сте готови да дадете всичко от себе си в работата. Този въпрос може да бъде зададен направо или по друг начин: "Кое е най-голямото ви преимущество?", "Каква е най-голямата ви слабост?", "Как ще ме убедите, че трябва да наема точно вас?" и др.

* Какво заплащане очаквате? Освен за очакваната от вас заплата, работодателят може да ви попита и каква е била предишната ви заплата. След като работодателите се интересуват главно от 5 неща, това означава, че вие трябва предварително да подготвите основната информация, която да включвате в отговорите си:

* Вие много добре сте проучили фирмата, в която кандидатствате, и сте уверени, че точно в нея виждате работата, която харесвате, и възможности за развитие.

* Вие притежавате много умения и практически опит, които са приложими и в новата работа, лесно възприемате новости и обичате да се усъвършенствате. Подчертайте, че много добре се сработвате с хората и споменете доброто си мнение за предишния работодател и колегите.

* Вие сте добър служител и сте го доказали на предишната си работа. Всеотдайни сте в работата си. Накратко можете да опишете интересите си, целите си, отношенията с хората около вас, семейството (ако е уместно). Подчертайте, че обичате да работите и дори когато не ви върви, не се отказвате, а продължавате да сте положително настроени, да учите нови неща и да се усъвършенствате.

* Обичате работата си и държите тя да бъде добре и навреме свършена. Организирани сте и давате идеи. За по-голяма убедителност може да цитирате и конкретни постижения и резултати и т.н. Естествено имате недостатъци като всеки човек, но непрекъснато работите, за да ги преодолеете и да бъдете по-добър в работата си. Представете недостатъците си като предимства.

* Покажете, че добре сте проучили заплащането в сферата, в която искате да работите, но не назовавайте точна сума, която очаквате като заплащане или която сте получавали до момента. Бихте могли да кажете, че заплатата на предишното ви място е информация, която смятате, че не е коректно да издавате или че е била в рамките от... до... Възможно е да отговорите, че очаквате новата ви заплата да е в тези граници разбира се, да е съобразена с доброто име на фирмата и политиката й за стимулиране на служителите.

Как да завършите

В края на интервюто работодателят може да ви попита дали имате въпроси. Добре е да сте подготвили няколко - това прави добро впечатление. Задавайте само въпроси, на които не можете да си отговорите сами или които на са се изяснили в разговора.

Предлагаме подходящи примери:

* Бихте ли описали един типичен ден за служител на тази длъжност.

* Бихте ли ми разяснили по-подробно структурата на управление във вашата фирма.

* Кога най-късно мога да очаквам новини от вас.

* Във фирмата съществуват ли възможности и програми за обучение и квалификация на служителите.

* Може ли да ви се обадя след тази дата, в случай че не успеете да се свържете с мен преди това.

След интервюто

Добре е веднага след като приключите интервюто за работа, да изпратите благодарствено писмо до работодателя. То трябва да е кратко. В него още веднъж потвърдете интереса си към позицията, за която кандидатствате, обобщете кратко силните си страни и изразете благодарност за отделеното време и внимание.

Ако имате уговорка с работодателя или той не ви потърси след определен срок, обадете се да попитате дали има избран кандидат за работа.

* Бъдете вежливи и доброжелателни с всички - от портиера на входа до секретарката на работодателя

* Усмихвайте се.

* Гледайте събеседника си в очите.

* Не прекъсвайте интервюи­ращия, докато говори.

* Слушайте внимателно какво ви питат.

* Отговаряйте между 20 сек. и 2 минути на всеки въпрос.

* Говорете отчетливо, уверено, спокойно и без да бързате.

* Смело изразявайте силните си страни.

* Старайте се да използвате изрази като ,,Добър съм в...", „Знам, че мога да правя...", „Искам тази работа, защото...", „За мен най-важното е да..."

* Правете съпоставка между вашия опит и изискванията за длъжността, за която кандидатствате * След интервюто благодарете на събеседника си за проявеното внимание.

* Напишете благодарствено писмо. Внимавайте за грешки...

* Не забравяйте да вземете със себе си необходимите документи - автобиография, мотивационно писмо, дипломи и др.

* Не показвайте нервност - не се клатете на стола, не щракайте с пръсти, не си играйте с косата.

* Не говорете тихо.

* Не дъвчете дъвка, не пушете и не използвайте жаргонни изрази.

* Не бъдете самокритични.

* Не бъдете прекалено обстоятелствени в отговорите.

* Не критикувайте бившите си началници и колеги.

* Не използвайте изрази като „Не се интересувам от...", „Не съм много умел в...", „Търся си някаква работа", „Не съм сигурен дали ще се справя".

* Избягвайте клишета и заучени фрази като „Обичам да работя с хора", „Обичам предизвикателствата" и др.

* Не се сравнявайте с другите кандидати за работа. Не предполагайте какво мисли събеседникът ви.

* Не предполагайте какво мисли събеседникът ви.

* Избягвайте обсъждане на лични и финансови проблеми.

* Не повдигайте въпроса за заплатата преди работодателя.

* Не пропускайте възможността си да задавате въпроси.

Източник Агенция по заетостта


Share and Enjoy

  • Twitter
  • Add to favorites
  • Email
  • LinkedIn
  • Facebook

Оставете коментар

Примечание: Вашият коментар очаква проверка от администратора и не е необходимо да го изпращате отново.