Проект: Как да си намерим работа

Как да намерим работа днес?

 

Как да намерим работа„Как да намерим работа“ отново е актуален въпрос в днешната икономическа обстановка. Световната икономика търпи сериозни промени, с нея се променя и бизнесът, а с него съответно – и пазарът на труда.

Тази трансформация не е толкова в резултат на икономическите кризи, демографските промени или действията на правителствата, колкото в резултат на развитието на технологиите.

Технологиите неумолимо настъпват, изпращайки много професии в миналото и променяйки други до неузнаваемост. В същото време обаче технологиите раждат нови професии, създавайки добри възможности за напредничавите, находчивите, предприемчивите и гъвкавите.

Технологиите са в основата на икономическата глобализация, а това изостря конкуренцията на пазара на труда. Технологиите увеличават изискванията към професионалните ни умения и не на последно място – често ни правят по-мързеливи.

Новите правила на пазара на труда

Всички тези промени се отразяват и на пазара на труда, където вече се създават нови правила. Това, което до вчера ни е помагало в кариерата,  днес вече или не е достатъчно, или е излишно, или направо пречи.

Това означава, че вчерашните съвети за търсене на работа и правене на кариера, вече не са валидни днес. За да останем конкурентни и да намираме работа, трябва да сме нащрек, да се съобразяваме с новото и да не разчитаме на старото.

Трябва да се научим да разпознаваме тенденциите и да се адаптираме към новите правила. Тук ви представям 8-те най-важни тенденции на днешния пазар на труда, разбирането на които ще ви помогне да намерите работа през 2014 г.

Това не са някакви „лесни стъпки“, защото бърза рецепта за намиране на работа не съществува. По-скоро, това са 8 направления за действие, които да обмислите и да използвате, за да постигнете целите си. И така:

1. Facebook е все по-важен за да намерите работа

Над 90% от тези, на които пращате CV-то си, ще ви потърсят в Google и социалните мрежи, затова се погрижете да изглеждате професионално във Facebook. Сложете си нормална профилна снимка, на която да се вижда лицето ви. Така хората ще ви приемат насериозно, а и по-лесно ще ви разпознават.

Попълнете подробно секцията “за мен” във Facebook и напишете професията си. По този начин човек може да види какво работите минавайки мишката си върху името ви навсякъде из Facebook – на всеки ваш коментар, пост или нещо, което сте качили. Така ще получите ефект, сякаш сте раздали стотици визитки.

На визитките си човек пише професията си, а не училището, което е завършил преди 10 години, нали? Това се прави, защото човек е най-полезен за останалите именно с професията си. От друга страна, във ваш интерес е хората да ви търсят заради професията ви. Как някой ще се сети да ви потърси за дадена работа или позиция, ако не знае какво работите? А когато смените работата си, как вашите познати ще разберат това?

Мнозина обаче правят точно това във Facebook – пишат университета, който са завършили преди години, но не  и какво работят днес. Надпис от сорта „Иван Петров, СУ Св. Климент Охридски“ с нищо не ви помага в търсенето на работа или привличането на клиенти. Не би ли било по-полезно навсякъде из Facebook да пише „Иван Петров, психолог“?

В социалните мрежи е най-добре да се държите като на обществено място. Избягвайте лиготиите или поне ги ограничете в кръга “близки приятели”. Не досаждайте на познатите си с известия за игрите, които играете. Намерете начин да спрете известията или сменете играта.

Избягвайте страници и групи във Facebook, подкрепящи разни каузи, колкото и справедливи да ви се струват те. Каузите ви обединяват с едни хора, но ви разделят с други (които обикновено са повече).

Така членството ви в някоя Facebook група може да ви коства потенциални възможности за работа. Затова, преди да се присъедините към някоя Facebook група, преценете дали сте готов да заплатите тази цена.

Все пак, има и други начини да подкрепяте каузите си и да защитавате възгледите си, не е нужно непременно да членувате във Facebook групи.

Публично споделяйте статии, новини и друга полезна информация от вашата професионална сфера. Присъединете се към групи на професионална тема и харесайте страници на фирми от вашия бранш.

Спазвайте тези препоръки и ще си изградите добър професионален имидж във Facebook. Това не само ще ви издигне в очите на онези, на които пращате CV-то си, но и ще улесни вашите познати да ви помагат, като ви препоръчват пред други хора или ви информират за подходящи възможности.

2. В Linkedin може работата сама да ви намери

Linkedin е социална мрежа, а не онлайн CV. Смисълът от Linkedin профил с 0 контакти е нулев – никой няма да го види. С броя на връзките ви в Linkedin е обвързана както видимостта на профила ви, така и позицията ви в резултатите от търсене по ключови думи. Обикновено HR служителите и агентите за наемане на кадри търсят хора за откритите си позиции именно по този начин.

Ако някой търси в Linkedin човек с вашата професия, колегите ви с повече контакти от вас ще излязат по-напред в резултатите на търсачката. Затова, час по-скоро добавете всичките си колеги и познати. Ползвайте опциите за импорт на контакти от електронна поща, за търсене по месторабота или учебно заведение, както и предложенията в секцията “People You May Know”.

Тук е още по-важно да напишете професията си в полето “headline”. В Linkedin „ефектът на визитката“ не само е по-силен, но и е търсен нарочно. Освен това, полето “headline” има най-голямо значение за класирането ви в резултатите на търсачката на Linkedin. Не пишете “looking for new opportunities”, “job seeker” и други подобни, защото никой няма да пусне в търсачката точно тези думи.

Присъединете се към групи на хора с вашата професия и бъдете активни там. Това има много по-голям смисъл от членуването в групи с “jobs” и “careers” в заглавието. Ако някой търси счетоводител, ще го търси при счетоводителите, а не при безработните.

Освен това, работещите са в по-добра в позиция да ви помогнат да си намерите работа, отколкото безработните, които са ви преки конкуренти в търсенето. Ако все пак членувате в групи с “jobs” и “careers” в заглавието, поне ги скрийте от профила си чрез настройката за видимост.

3. За да намерите работа трябва да сте информирани и гъвкави

Има много професии и длъжности, за които търснето на кадри е свито. Особено в по-малките градове. Напълно безпредметно е да чакате “да намерите” работа в такава ситуация. По-добре се преориентирайте към професия, в която се търсят кадри.

За целта, използвайте сайтовете за работа не само за да търсите обяви, но и за наблюдение и анализ на пазара. Следете какви професии се търсят, какви позиции се предлагат, кои бизнес сектори са най-активни в момента и изобщо какви са тенденциите.

Това ще ви помогне да се ориентирате по-добре и да се насочите към по-търсена позиция или сектор. Познавайки тенденциите в своята област, ще можете по-успешно да ползвате и други начини за търсене на работа. Ето как сайтовете с обяви за работа могат да ви помогнат да търсите работа и извън обявите.

4. Край на лесното намиране на работа в интернет

През 2014 г. вече не бе достатъчно само да преровите сайтовете за работа от типа на Jobs.bg. Това всеки го прави. Търсенето на работа по “лесния начин” вече рядко дава резултат. В днешно време са необходими повече усилия и повече изобретателност.

Безработицата е висока, пазарът е труден, а кандидатстването по обяви е лесно. Това предопределя по-голяма конкуренция и по-малки шансове за успех за всяка отделна обява за работа. Огромният брой CV-та, които работодателите получават, не е лесно да бъде обработен и това често води до пропуски при подбора, което още повече намалява шансовете ви.

В тази ситуация е по-вероятно да успеете да намерите работа като се свържете директно с хората от бизнеса, заобикаляйки HR отделите и агенциите за подбор. Ако искате да съкратите периода на търсене, просто не си губете времето в пасивно чакане да се появи подходяща обява, а започнете активно да търсите работа по други начини.

5. Има все повече възможности за работа на свободна практика

Мнозина отхвърлят идеята за частна практика, работа на парче и/или непълен работен ден под предлог, че им трябва „сигурен“ доход. Това има някакъв смисъл за онези, които нямат проблем с намирането на работа на пълен работен ден.

За останалите обаче, отхвърлянето на тази идея е лукс, който не могат да си позволят. Когато няма достатъчно възможности за работата, която искате, вашият избор не е между „сигурен“ и „несигурен“ доход, а между някакъв и никакъв доход.

Самото търсене на работа не носи никакъв доход. Затова, да прекарвате месеци наред на трудовата борса, в чакане да се появи работа, вместо сами да си я създадете, е почти толкова несъстоятелно, колкото и да чакате неволята да ви поправи каруцата.

Вместо това, бихте могли да използвате тези месеци, за да намерите клиенти или проекти, по които да работите и така да си осигурите поне някакъв доход. По-добре малко пари, отколкото никакви, нали? Освен това, след 12 месеца такава работа, ще сте в по-добра позиция от онзи, който е пропилял времето си в “търсене” на работа.

И така, вместо да „търсите работа“, чакайки всъщност някой да ви даде работа, по-добре сами си я създайте. Ако даден работодател не може да си позволи да ви наеме на пълен работен ден, идете при него и му предложете услугите си. Кажете му какво можете да направите за него само за 2 часа на ден. Така ще ви останат за запълване само още 6 часа на ден.

В новата икономическа реалност има все повече място за различни форми на работа като: свободна практика, непълен работен ден, ангажимент за отделни проекти/работа “на парче”, участие в start-up, малък бизнес и т.н. Подобни форми на работа може в началото да не носят големи доходи, но стоенето без работа пък не носи никакви доходи. А ако сте ангажирани с работа, макар и частично, това ви помага да се развивате професионално и създава основа за по-сериозна ангажираност (респективно – доходи) в бъдеще.

6. Работодателите ценят реалните умения повече от формалните документи

На пазара на труда се продават умения и способности, а не сертификати и дипломи. Ако можете да програмирате, можете да станете програмист без значение каква диплома имате (или нямате). В България 80% от висшистите не работят по специалността си. Новите технологии раждат нови професии, които все още не се изучават в никой университет на земята. Това дава шанс на всеки, който свободно борави с техническите средства да развие кариера в някоя от тези нови професии.

За да можете по-бързо да намерите работа, трябва да предложите по-търсени на пазара умения. Развивайте уменията си, упражнявайте се в нови неща. Всичко, което се прави с компютър, можете да научите сами в къщи, пред компютъра. Можете да се научите да правите видео, инфографики, презентации, сайтове и още куп неща само чрез четене в интернет и упражняване.

Хванете нещо и се научете да го правите, развивайте уменията си, усъвършенствайте се.Дипломата отпреди 15 години не може да ви намери работа, но техническите умения могат. Днес всеки пише в CV-то си, че има компютърни умения, но това далеч не означава, че умее да прави нещо повече от сърфиране в интернет и отваряне на поща. Научете се да правите нещо повече и това ще ви се отблагодари.

7. По-лесно намират работа онези, които умеят да разрешават проблеми

Умението за разрешаване на проблеми е ключово за всеки професионалист. Работодателите назначават хора, за да решават проблемите им. Основният проблем на всеки работодател е как да печели повече пари и наемайки служители, той се стреми да реши този проблем.

Ето защо, чудесното ви образование и големият ви опит не са основание за работодателя да ви наеме на работа. За да започне той да ви плаща 10, 20 или 30 хил. лева годишно, ще му е необходима някаква по-сериозна причина. Например увереност, че вашата работа по един или друг начин ще му донесе повече от заплатата, която ви плаща.

За да си намерите работа по-бързо, търсете начини да изкарвате или да спестявате пари на бъдещия си работодател, в зависимост от професията си. Гледайки по този начин на работата си, ще имате аргументи, с които да убедите потенциалният работодател да предпочете вас, вместо някой друг.

Винаги има какво да допринесете в това отношение, каквато и да е позицията ви. Дори и хигиенистът може да спести пари на работодателя си, като просто върши повече работа. За работодателя ще е по-изгодно да плаща заплата и половина на служител, който върши работа за двама, отколкото да наеме втори човек и да плаща 2 заплати.

Разбира се, да вършите работа за двама не означава да работите 16 часа вместо 8. Означава да сте по-ефективни. Да работите умно, а не трудно. Ако намирате начини да се справяте по-бързо и по-лесно със задачите си, ще бъдете по-ефективни.

Затова, мислете в тази посока и използвайте ума си, за да предлагате на потенциалните работодатели конкретни решения на техните проблеми, защото така ще разрешите и вашия проблем с намирането на работа.

8. За да намерите работа, CV-то ви трябва да изпъква пред стотици други

В днешно време CV-то ви се конкурира със стотици други CV-та. Ако то не се отличава от тях още от пръв поглед, просто няма шанс да бъде забелязано. Наскоро едно научно изследване с помощта на технология за следене на погледа установи, че HR служителите и специалистите по подбор на кадри “сканират” с поглед всяко CV и в рамките на 6 секунди решават дали да го класират или да го отхвърлят.

През 2014 г. ще си намерите работа по-бързо само ако CV-то ви се откроява от останалите, за да може по-често да се класира за “финала”. Това означава, че то трябва: 1) да е четливо, за да предаде важната информация в рамките на няколко секунди и 2) да “хваща окото”, за да внуши на четящия, че се отличавате със своите способности и в работата си влагате мисъл и старание.

Бланката на Europass (т.нар. европейски формат CV) няма да постигне нито едно от двете. Първо, тя е нечетлива и претрупана, а това вместо да подчертае съществената информация, по-скоро я скрива от погледа. Второ, тя прави CV-то ви да изглежда като над 50% от останалите, а това не само не ви откроява от тълпата, но и подсъзнателно внушава на четящия липса на старание и на самостоятелно мислене.

Затова, по-добре оформете сами CV-то си и покажете, че наистина умеете да работите с MS Word, както вероятно сте написали вътре. По този начин CV-то ви ще е не по-малко “европейско”, но няма да изглежда, че просто “отбивате номера”.

Ако не можете да се справите с оформлението, поне се постарайте да намерите бланка за CV, която да не се използва от всеки втори кандидат. Придържайте се към изчистен и семпъл дизайн към класическите шрифтове като Arial и Times New Roman. Така CV-то ви ще е четливо и професионално и ще избегнете евентуални технически проблеми.

Действайте в тези направления и ще намерите работа

Икономическата реалност е трудна, безработицата е висока, а кандидатстването по обяви в интернет става с един-два клика, което води до много голяма конкуренция за почти всяко работно място. Затова, само ровенето в Jobs.bg и натискането на бутона “кандидатствай” не са достатъчни за да намерите работа.

Ще имате далеч по-добри шансове за успех, ако поработите във всяко от изброените по-горе направления, защото кумулативният им ефект е много по-силен от сбора на отделните им резултати. А вашият личен онлайн бранд, умението ви да разрешавате проблеми, инициативността ви и забелязващото се CV ще придобиват все по-голямо значение през следващите няколко години.

Статия: kariera20.com

Снимка: Chase Elliott Clark, CC

 

 

 


Share and Enjoy

  • Twitter
  • Add to favorites
  • Email
  • LinkedIn
  • Facebook

Оставете коментар

Примечание: Вашият коментар очаква проверка от администратора и не е необходимо да го изпращате отново.