Проект: Как да си намерим работа

Институт по пазарна икономика: 25% от хората се осигуряват на минимума

безработицаИнститута за пазарна икономика (ИПИ) проведе специално проучване върху пазара на труда. Изводите от него са, че при дълбока криза трудовите регламенти са безсилни пред настъпващата безработица и оскъпяват труда и спъват създаването на нови работни места.

Анализът на ИПИ сочи още, че осигурителните и трудови регламенти са пречка пред заетостта и създаването на нови работни места, като тук се включват: минимални осигурителни прагове, минимална заплата и правила за допълнителното възнаграждение, колективни трудови договори и насилственото им разпространение, административна тежест по отношение на условията на труд и др.

От ИПИ твърдят още, че трудовото законодателство в България е закостеняло и не способства за създаването на нови работи места. Алтернативата е фокусът да падне не върху разходването на средства, а върху облекчаване на регулациите и тежестите върху труда.

Това, което се случва в Европа и на нашия пазар на труда е доста притеснително. Непрекъснато се водят дебати дали сме излезли от кризата или не. Ако съдим по пазара на труда, категорично не сме излезли от кризата и дори нещата се влошават.

Още няма официални данни за първото тримесечие, но според Евростат безработицата у нас минава 12%. Тя е на рекордно ниво от началото на кризата. От края на 2011 и в началото на 2012 нещата започнаха да се влошават. И на други места в Европа се случва подобно повишаване на нивата на безработица, но при нас e в по-висока степен. Големият проблем е липсата на нови работни места.  Над 300 000 души станаха безработни по време на кризата. Сега вече няма какво да пазим. От началото на кризата не се направи нищо, за да се стимулира създаването на нови работни места, като например да се премахнат някои административни тежести. Фокусът беше програми за заетост, субсидирана заетост, за квалификация и обучение. Това са мерки, които не правят по-лесно създаването на работни места от частния сектор.

Каква част от хората се осигуряват на минимален праг?
Един на всеки четири се осигурява на минимален осигурителен доход плюс 5%. През 2008 преди кризата хората, които са се осигурявали на минималния праг са били 18%. През 2011 този процент вече е 24-25. Покачването на осигурителните прагове през последните години бута все повече хора към него, съответно някои изпадат от пазара на труда. Още една политика, която влошава ситуацията на пазара на труда.

Какви са прогнозите ви за пазара на труда до края на годината?
Възможно е нивата на безработицата да се покачат. Индикациите от Европа също не са положителни. Там също расте безработицата и в момента е на нива от около 10%, което е доста високо. Нашият пазар не е по-гъвкав от този в Европа, затова имаме основание да вярваме, че кризата ще се задълбочи.

По информация от  economy.bg. издание на jobs.bg


Share and Enjoy

  • Twitter
  • Add to favorites
  • Email
  • LinkedIn
  • Facebook

Оставете коментар

Примечание: Вашият коментар очаква проверка от администратора и не е необходимо да го изпращате отново.