Проект: Как да си намерим работа

Как успешно да се явим на интервю? – за дами

 

увереност по време на интервю за работа

Болшинството от жените имат желание за успешна кариера, независимост и достойно място в живота. Някои са напълно доволни и щастливи да си останат в къщи, и да се посветят на мъжа до себе си и децата, но основната маса от представителките на слабия пол са принудени да работят. Не е важно, дали причината е в обстоятелствата или просто им харесва да се чувстват нужни. Именно тези жени, кои по-рядко, кои по-често, си търсят работа, а това значи че ходят по интервюта, резултатът от които може да зависи от много фактори.

И така, вие търсите работа. Тогава би трябвало да сте наясно, че дори и да се висококвалифициран специалист, резултатът зависи от това дали ще успеете да направите впечатление на работодателя по време на събеседването. Психолозите твърдят, че мнението за кандидата се оформя през първите 10 секунди от срещата и зависи от външния вид, мимиката, поведението, тембъра на гласа и скоростта на речта.

Ако мечтаете за добра и високоплатена работа, подгответе се за срещата си с работодателя. Главното, за което трябва да се погрижите е облеклото.

Бизнес дамаПостарайте се да изберете облекло, което подчертава вашите достойнства. Това не означава, че трябва да облечете блуза с дълбоко деколте, прозрачна блузка или мини-пола. Първо - работата не е място, където трябва да излагаме на показ своята сексуалност, и второ - вместо мъж, обикновено ви интервюира дама на средна възраст. А в този случай, това облекло не може да ви бъде в "плюс".

Облечете се строго, но с вкус. Това няма да ви попречи да изглеждате женствена и елегантна. Най-печелившия вариант е костюм от две части - пола и сако. Може да облечете права пола и подходяща по стил блузка. Такъв комплект винаги изглежда акуратно и непретенциозно.

Желателно преди събеседването е да направите малко "разузнаване" и ако има начин да се разходите из лобито/приемната на компанията, в която се явявате на интервю за работа. Така можете да видите, в какво ходят облечени сътрудниците на тази организация.

Още един момент - спретнат външен вид. Дори да сте се добирали до мястото за интервю в проливен дъжд, убедете се, че обувките и дрехите ви са чисти. Кандидат, който не е спретнат, няма да заинтересува нито един работодател.

Освен това съществуват неписани правила (дрес-код), които трябва да се спазват при започване на работа в различни сектори:

• ако се каните да започнете работа в банка или офис, облечете строг костюм и минимум бижута;
• кандидатките за работа в строителни фирми, е желателно да изберат костюм с панталон;

• в салона за красота по-добре да се появите в  дизайнерски дрехи с ярки аксесуари;
• ако искате да работите в търговска фирма - панталон с горнище би бил най-подходящ;
• за рекламни агенции или дизайнерско бюро, може да изберете деловия стил.

Дресс код на работното мястоОгромно значение имат аксесуарите, които могат да създат нужното впечатление. Ако кандидатствате за позиция на счетоводител, финансисти или секретар, вместо ярка бижутерия носете перли. Избягвайте леопардови, тигрови и други "животински" десени - те създават агресивно впечатление.

Някои малки детайли на статуса (като скромни брилянти, скъп часовник или дизайнерски шал), ще ви помогнат да получите високоплатена работа (при условие, че кандидатствате за такава). Съгласете се, че изглежда доста странно жена в изтъркани обувки и опъната трикотажна рокля, да твърди че са и плащали 1000 лева и сега претендира за работа за 1500 лева.

И накрая:

 • Спортното облекло е недопустимо. Може да се използва само ако кандидатствате за позицията спортен треньор;
 • В никакъв случай не обувайте мрежест чорапогащник и прекалено ярки дрехи;
 • Постарайте се да се откажете от дрехите в черно и бяло. Черното ще подчертае вашата скованост и несигурност, а бялото може да направи вашето лице да изглежда пурпорно;
 • Гримът трябва да бъде дискретен;
 • Широките колани и големи дамски чанти са неподходящ вариант за събеседването.

И главното, бъдете дружелюбни и се дръжте естествено и непринудено. Само така ще постигнете успех!


Share and Enjoy

 • Twitter
 • Add to favorites
 • Email
 • LinkedIn
 • Facebook

Коментар (1)

 1. Теодор:

  Не бях се замислял за това преди. Ще го имам предвид за в бъдеще.

Оставете коментар

Примечание: Вашият коментар очаква проверка от администратора и не е необходимо да го изпращате отново.