Проект: Как да си намерим работа

Виртуални екипи или традиционни офиси?

виртуални-екипиЗа много от големите компании днес, екипната работа на няколко континента е ежедневие. Софтуерният специалист е в Сърбия, ръководителят на проекта - в България, маркетинг експертът - в САЩ, сътрудниците по поддръжка и работа с клиенти са в Полша или Русия. Виртуалните екипи, в които хората работят заедно, без да са близо физически, са практика за международни концерни. Според някои експерти бъдещето е именно на този тип организация на работата. 

Всички тези промени и  разрастването на виртуалните офиси, се дължат на  напредъкът в развитието на технологиите през последното десетилетие.

Кои са предимствата и недостатъците на виртуалните екипи?

виртуални-екипиПредимства
♦ Работещите във виртуалните екипи могат да постигнат висока ефективност, въпреки че много често те не са се срещали никога. Оказва се, че те могат да постигнат дори по-добри резултати от традиционните екипи. Важно условие за постигане на висока ефективност обаче е добрият мениджмънт, коментира изданието.  

♦ Основно предимство на виртуалните екипи е, че те събират най-опитните хора от различни страни. Това прави възможна обмяната на добри практики и идеи сред участниците в екипите.

♦ Друг плюс е, че не се прекъсва цикълът на работа и не се губи ценно време. Докато на единия континент хората почиват, на другия специалистите във виртуалните тимове могат да продължат работата по възложените задачи. 

♦ Преимущество е и гъвкавостта, която виртуалните екипи предлагат. Те събират хората според уменията им да осъществяват възложените проекти. 

виртуални-екипиНедостатъци
Въпреки напредъка в технологиите, който улеснява значително работата във виртуална среда, дистанционните екипи имат и редица недостатъци. 

♦ В повечето случаи работещите във виртуалните екипи никога не са се виждали. За някои тази липса на личен контакт е голям недостатък на този тип организации. 

♦ Различната култура на работа на ангажираните специалисти също може да се окаже проблем. Това налага по-голяма гъвкавост от работещите във виртуалните екипи и понякога допълнителни обучения за общуване в мулти-културна среда. 

♦ Друга пречка може да се окажат различните часови зони, в които работят различните специалисти. Това може да доведе до проблеми в комуникацията и проблеми при решаването на спешни задачи и проблемни ситуации.  

Решение
За да се ограничи максимално негативният ефект на изброените недостатъци:

♦ Предварителна подготовка на организацията, както и добрата координация и разпределение на задачите са задължителни. 

♦ От значение е също навременната комуникация. Много мениджъри погрешно смятат, че честата комуникация и постоянен контрол е гаранция за успех на проекта. Така обаче има риск работещите да бъдат претрупани с информация, което да доведе до излишно губене на време. По-важно е да се отговаря своевременно на важните запитвания или имейли, касаещи проблемни ситуации и трудности в работата по проекта.

Практиката показва, че виртуалните екипи могат да се окажат по-ефективни от традиционните, ако мениджърът на проекта успее да превърне недостатъка на физическата разпръснатост на хората в предимство, и се съобразява с различната им култура на работа.

По материали от Human Capital и Harvard Business Review

 

Ако не искате да пропуснете статии от блога, регистрирайте се ТУК за получаването им по е-мейл


Share and Enjoy

  • Twitter
  • Add to favorites
  • Email
  • LinkedIn
  • Facebook

Коментар (1)

  1. Петя:

    Май това е бъдещето… и просто ще трябва да се адаптираме към промените

Оставете коментар

Примечание: Вашият коментар очаква проверка от администратора и не е необходимо да го изпращате отново.