Проект: Как да си намерим работа

Препоръки и референции

Checking-referencesНерядко в обявите за работа като изискване съществува и представянето на референции или препоръки от предишни работодатели. Но дори и да не е отбелязано, ако попаднете във финалната тройка кандидати за дадена позиция, тези документи ще ви бъдат поискани. Ако става въпрос за по-високи позиции, преди да наеме някой кандидат, почти сигурно е, че работодателят ще поиска референции за това как се е справял досега със задълженията си. Обикновено специалистите по подбор се свързват с бивши колеги и работодатели, които самият кандидат е посочил като референти. Затова е добре хората, които кандидатстват, да преценят кого избират като контакт за препоръки.

Обикновено препоръки никога не се проверяват в настоящата месторабота на кандидата, за да се запази конфиденциалността, тъй като в повечето случаи, кандидатите не са уведомили настоящия си работодател, че си търсят друга работа.

Не би трябвало да се слага знак за равенство между референция и проверка. При вземането на референции за съответните кандидати нашата идея е да получим един различен поглед към този човек, а не да проверим някаква конкретна информация. Търсим по-скоро общи впечатления, свързани и с професионалната компетенция, и с личностните качества.

Мненията на HR се различават - някои се доверяват на писмени референции, каквато е практиката в повечето европейски страни, а други предпочитат обаждане за проверка на референциите тъй като въпросите, които искат да уточнят може да са много по-различни от информацията, която съдържат едни писмени референции - например нещо за специфичен талант на кандидата или специфична страна от неговите личностни качества. 

Checking-referencesПонякога се случва кандидатите да доукрасяват дейностите, в които са били въвлечени - споменават задължения, които не са били техни. Затова и референциите са много полезни, тъй като те свеждат информацията до обективните факти с какво се е занимавал даденият кандидат. Затова много от работодателите правят т.н. "насрещни проверки" за засичане на информацията. В интерес на истината един сериозен кандидат, който е професионалист, не би си позволил да изкриви прекалено информацията за себе си, кандидатствайки за дадена позиция.

Тъй като все повече българи да си търсят работа зад граница, често срещана практика е бъдещият работодател да проверява информацията при бившите работодатели в България. И много често, за съжаление, се получава, че подадената информация при кандидатстване не е точна - или позицията е друга, или прослуженото време е неточно, или дори в някои случаи - фирмата не е осъществявале дейност в съответния период. Това са много неприятни ситуации и за трите страни, затова е желателно подадената информация при  кандидатстване да бъде много точна и прецизна.

Не трябва да се забравя, че с популяризирането на социалните медии, все повече работодатели проверяват профилите на кандидатите за работа във Facebook, LinkedIn, Twitter и т.н. И много често информацията, която намират там е напълно достатъчна за "сверяване на часовника" относно информация за съответния кандидат. 

Социалните мрежи като источник на информация за кандидата е една голяма тема, която се нуждае от прецизно изследване и обсъждане. С тази тема ще продължим в някои от следващите статии.

 Ако не искате да пропуснете статии от блога, регистрирайте се ТУК за получаването им по е-мейл


Share and Enjoy

  • Twitter
  • Add to favorites
  • Email
  • LinkedIn
  • Facebook

Оставете коментар

Примечание: Вашият коментар очаква проверка от администратора и не е необходимо да го изпращате отново.