Проект: Как да си намерим работа

CV със снимка или без?

Robin-WilliamsКогато подготвяте документите си, за да кандидатствате за дадена позиция, идва момент, в който трябва да решите дали да допълните CV-то си със своя снимка, ако в обявата не е посочено изрично това изискване. По-отговорният въпрос обаче е с каква фотография ще се представите. Защото снимката към вашите документи може да ви направи както добър ПР, така и много лоша реклама.
Все по-често в последно време се срещат обяви, в които е изрично написано, че пакетът документи, които кандидатът трябва да подготви и изпрати на работодателя трябва да съдържат снимка. Тогава всичко е ясно и остава само въпросът - каква да бъде тя? 

Ако няма изрично изискване в обявата, със снимка или без?
Когато в обявата за работа не е посочено изрично, че се изисква снимка, дали такава да се приложи към документите, е въпрос на личен избор, единодушни са специалистите.
От една страна да се изисква снимка не е много професионално, още повече че подобно изискване може в някои случаи да се тълкува от Закона за защита срещу дискриминацията. Например във Великобритания и САЩ почти не може да се види кандидатура със снимка, макар че в някои европейски държави снимка към CV не е непривично. Но като цяло към документите за кандидатстване не би следвало да се изискват лични или дискриминационни данни като възраст, етническа принадлежност, раса, физическо състояние и т.н. Разбира се, има професии, където това се налага от естеството на работата или от условията на труд, както е например в хотелиерството.

CV-PhotoПовечето специалисти по подбора на персонал казват, че за тях в никакъв случай снимката не е решаваща. Но ако снимката  е подбрана правилно, това е нещо, което допълнително може да направи ПР на кандидата и да подкрепи неговата кандидатура. В противен случай би се случило точно обратното.

По мнението на други специалисти, ако в обявата не е изрично посочено подобно изискване, по-добре е автобиографията да остане без снимка. Ако въпреки това, кандидатът прецени, че неговата външност по някакъв начин ще предизвика покана за интервю, не пречи да я включи. 

И обратно. Ако човек не се харесва или няма подходяща снимка, е по-добре да изпрати документите си без такава. 

Доколко снимката има значение? 
Ако трябва да сме обективни, снимката не би трябвало да оказва своето влияние при преценката на кандидат. Но визуализацията влияе, а в крайна сметка в подбора винаги има известна доза субективизъм.

Какви са плюсовете на CV със снимка
Практиката показва, че около 40 процента от кандидатите предпочитат да прилагат снимка към документите си, макар и в обявите да не е посочено такова изискване. Снимката носи допълнителна информация за кандидата и ако е подходяща – това помага на специалистите по подбор.

Какви снимки очакват да видят работодателите?
Най-подходящата снимка, която кандидатите могат да приложат към своите документи, е паспортен формат. Снимка в цял ръст се изисква само за определени позиции и това винаги изрично е посочено в обявата. 
Но преди да застанете пред обектива на фотоапарата, трябва да съобразите облеклото си с позицията, за която ще кандидатствате; нюансите също са важни, затова не трябва да се прекалява с бижутата и с грима. Изключително важно е снимката да направена наскоро, а не преди 10 -1 5 години и да не се прекалява с "оформянето" и на photoshop.

Има ли изненади? 
Когато работодателите получават снимка на кандидата към неговите документи, те вече имат представа за това, какъв човек ще видят срещу себе си на интервюто. Оказва се обаче, че често предварителната представа, която са си изградили, не се припокрива с човека, който идва на интервю. 

CV-PhotoЧесто ли работодателят получава „неподходящи” снимки?
През последните години има тенденция сред по-младите хора да изпращат по-нетрадиционни снимки. Според неофициална статистика, такива фотоси изпращат между 10 и 15 процента от всички кандидати - най-различни снимки и формати, включително и от плажа, от сватбата, от абитуриентския бал и от какви ли не важни събития от живота на кандидатите. Това определено не са снимки, които ви правят добра реклама. 

Добре е да знаете, че: 
От чисто практична гледна точка работодателите предпочитат, ако има снимка, тя да бъде сложена в самата автобиография. Ако е на отделен файл, може да се получи объркване. Колкото е по-синтезирана информацията за един кандидат, толкова е по-удобно. Обикновено, изпращайки автобиография за някоя фирма, там няма специален софтуер и биографиите се съхраняват на хартия, в различни папки и не е удобно снимката да е на отделен файл.  Когато се прилага снимката в самата автобиография, е и по-малка вероятността да допуснете още една често срещана грешка - размера на фотографията. Hерядко приложената фотография е с твърде голяма резолюция, което не е практично. 

Видео CV  
Ако все пак искате да бъдете различни и да се представите нестандартно, може да представите себе си с видео CV. Това е нова тенденция, идваща от САЩ – напоследък все по-често се случва кандидатите да правят свои клипове.  Много от тези клипове се качват на YouTube, където са на разположение за разглеждане от различни работодатели. Много е важно съдържание на видео CV-то да е по темата – да представя вашите качества, какво можете, как мислите, начина ви на възприятие. 
Но ако кандидатствате за позиция в организация със строги правила и норми за поведение, трябва да се съобразите с фирмената култура, включително и каква снимка да сложите. И ако имате и най-малките съмнения, по-добре е да изпратите документите си без нея, отколкото с неподходяща такава.

Ако не искате да пропуснете статии от блога, регистрирайте се ТУК за получаването им по е-мейл


Share and Enjoy

  • Twitter
  • Add to favorites
  • Email
  • LinkedIn
  • Facebook

Оставете коментар

Примечание: Вашият коментар очаква проверка от администратора и не е необходимо да го изпращате отново.