Проект: Как да си намерим работа

Техники и методи за търсене на работа. Техниката «Зиг-заг»

Търсене на работа по метода "зиг-заг"В поредица от статии ще споделим опита на  много и различни хора за това как са успели да започнат добра работа. Всъщност няма "стандарти" в търсенет на работа. Всеки човек, обикновено сам определя как и какво да прави, когато вече е готов за активно търсене на работа.

Всеки, който е оставал без работа, е използвал или си е измислял определени тактики.  

Ако вие имате печеливша тактика, моля да я споделите в коментариите.

Една много интересна техника е тър нареченото търсене на "зиг-заг" принципа. За тази техника не е необходима никаква специална подготовка, въпреки че е доста ефективна. Като резултат ще получите един много интересен опит и различни варианти за работа. Въпреки това, на някои тази техника може да се стори доста странна и дори пълна глупост.

Тази техника се използва за вашата ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА! За да можете по-късно, когато намерите действително добра работа, да се представите подобаващо добре! За това, при тази техника не е важно каква е вашата специалност или към каква фирма сте се насочили.

Техника "Зиг-заг"

 1. Изяснете за себе си: желана заплата, категория позиции, на които сте съгласни да започнете работа, по трудов договор или "на черно", максимално разстояние до дома, графика на работа и други неща, които за вас са важни - без извънреден труд или без командировки.
 2. Определете няколко квартала във вашия град или селище, в които се намират най-голямо количество фирми, организации, представителства, т.е. район, в който вие ще приложите техниката "зиг-заг".
 3. И, накрая, завържете здраво връзките на обувките си и тръгвайте! Не вземайте никакви документи, резюме и прочие със себе си.                                                                                                                                                                      Техника "зиг-заг"Вашата задача на този етап е следната:
 • В квартала, който сте си набелязали предварително, посетете колкото се може повече организации с въпроса: "Необходими ли са ви добри сътрудници?". Ако ви попитат, разбира се, можете да кажете нещо по-конкретно за себе си и каква работа търсите. Обърнете внимание, че не е необходимо да обсъждате назначаването си на работа, а да изясните дали в някоя от посочените организации е нужен сътрудник с вашия профил. Влезте във всички организации, които видите по пътя си, движете се от "врата на врата", на зиг-заг, без система, задръжки или колебания!
 • Освен горния въпрос, обезателно се опитайте да завържете разговор! Говорете със сътрудници на организацията, с ръководството, с портиера... Не си мислете как изглеждате от страни, говорете с тях все едно сте стари познати и сте отскочили при тях за минутка, за да проверите дали няма подходяща за вас свободна позиция. Усмихвайте се, бъдете откровени и непосредствени... Е, разбира се доколкото това е възможно, тъй като в началото може да ви бъде малко трудно и неловко.
 • Разбира се, (в краен случай!), ако ви попадне предложение за много добра свободна позиция, кажете: "Да, наистина интересна позиция, ще помисля и ще ви позвъня след 2-3 дни...", след което просто продължете своята "обиколка" по другите фирми. За един ден е необходимо да обиколите минимум 6 компании, организации или фирми. И трябва да го правите не по-малко от 3 дни!
 • Не анализирайте дали организацията е добра или не, перспективна или не, има ли в нея свободни работни места, които ви подхождат - не правете никакви предварителни обощения от рода на: "не, там няма смисъл да ходя..."
 • Вашата главна задача е да си осигурите повече опит в "първоначалния контакт и преговорите".  Дотолкова, че в бъдеще това повече никога да не ви тревожи. Без никакви очаквания, или съжаления за неудачни срещи и за загубеното време.

Най-важното, което ще придобиете, това е психологическа устойчивост и малко повече  опит и умения в преговорите с  работодателите - умения, които ще ви помогнат да се чувствате комфортно и спокойно, без чувство на страх преди събеседване!

Увереност в общуванетоСтранични ефекти при прилагането на тази техника:
 • Ще придобиете опит и представа за пазара на труда  за вашата специалност.
 • Разбира се, няма да станете професионалист във воденето на преговори, но това и не се очаква от вас. След тази "лудница" през  която сте преминали, вие ще можете да се представите в най-добра светлина, когато се появи подходящата свободна позиция - без притеснения и блокировки.
 • У вас ще се появят лекота в общуването, желание за комуникация, заинтересованост - а това са качества, които подкупват при контакт с околните.
 • Малко вероятно, но дори и при такъв "малко странен" начин на търсене, можете да попаднете на много добро предложение за работа. Кой знае?!
 • И още един голям плюс - след няколко дни практика на тази техника, ще започнете дори да получавате удоволствие от този "странен" начин да си търсите работа, а и от живота като цяло.

 


Share and Enjoy

 • Twitter
 • Add to favorites
 • Email
 • LinkedIn
 • Facebook

Оставете коментар

Примечание: Вашият коментар очаква проверка от администратора и не е необходимо да го изпращате отново.