Проект: Как да си намерим работа

Агенция за подбор на персонал – плюсове и минуси

Агенция за подбор на персоналТърсенето на работа чрез специализирани агенции за подбор на персонал, е един от многото начини, които биха могли да ви помогнат да попаднете на желаната от вас работа. Но за съжаление, агенцията не е решение на всички проблеми.

Кои са положителните страни на търсенето чрез агенция? 

 1. Вашата кандидатура ще има достъп до немалка база от свободни позиции.
 2. Има компании, които обявяват свободните си позиции и търсят персонал изключително само чрез агенции.
 3. Ако ви устроят на работа, агенцията за подбор на персонал ще проследява вашето кариерно развитие, успехи и достижения на новата позиция. На по-късен етап вероятно ще бъде в състояние да ви предлагат най-добрите свободни позиции, които бъдат обявени при тях.
 4. Болшинството от агенциите предлагат своите услуги безплатно за кандидата, тъй като получават възнаграждението си от работодателя.
 5. В някои от агенциите, които подхождат към работата си отговорно, ще ви помогнат да "полирате" резюмето си и ще ви подготвят за интервюто с работодателя. Това определено повишава шансовете ви да получите работата.
 6. Ако вашата кандидатура не е била одобрена от работодателя, представител на агенцията ще ви обясни причините за това. Което ще ви помогне в търсенето на работа в бъдеще.

Агенция за подбор на персонал

Естествено, там където има плюсове, има и минуси. Какви са отрицателните страни при използването на агенции?

 1. Ако базата данни на агенцията е твърде голяма, тя невинаги може да работи пълноценно във ваш интерес.
 2. Тъй като агенциите получават комисионни от работодателите, обикновено действат в техен интерес.
 3. Не рядко в агенциите има сътрудници с недостатъчен опит, които не могат да ви осигурят необходимата подкрепа и помощ.
 4. Когато агенцията преценява кандидатурите, които ще предложи на работодателя, търси пълно съответствие с изискванията му. И даже ако вие не подхождате само по един параметър, вероятността кандидатурата ви да бъде предложена на работодателя не е много голяма.
 5. Дори и вашето резюме да бъде предложено за разглеждане на работодателя, няма никаква гаранция, че позицията ще бъде предложена точно на вас, защото това е само началото на процеса по подбор.
Всичко е във вашите собствени ръце и зависи от вашето желание и упорство!

 


Share and Enjoy

 • Twitter
 • Add to favorites
 • Email
 • LinkedIn
 • Facebook

Оставете коментар

Примечание: Вашият коментар очаква проверка от администратора и не е необходимо да го изпращате отново.