Проект: Как да си намерим работа

Психологически статус – Безработен

Тази статия е посветена на тези, които са останали по един или друг повод без работа и са получили изключително сериозния психологически статус - Безработен.

безработен-човек

В днешно време, повечето от нас са запознати с "безработицата" не само теоретично.

Или ние, или някой от нашите близки и познати, поне веднъж, е попадал в подобна ситуация. Как се чувства човек в такава ситуция е невъзможно да бъде описано и разбрано, ако не си го изпитал "на  гърба си". И никой няма право да разсъждава и ли осъжда безработния за тези чувства.

Лично на мен ми се е случвало няколко пъти за няколко месеца да попадна в категорията "безработен". Когато това се случи за първи път, това бяха едни от най-сложните и психологически, един от най-тежките моменти в моят живот.

безработен-човекВ началото на 90-те, когато "вятърът на промяната" беше в разгара си, и икономическия живот просто замря, на човекът останал без работа, по каквато и да е причина, беше толкова проблематично да си намери нова работа, че съвременните млади хора дори не могат да си представят колко беше тежко.

Работа просто нямаше, откриването на собствен бизнес беше почти нереално, да заминеш на работа в чужбина и да изоставиш семейството си, беше невъзможно. На мен ми е добре познато това усещане на пустота и крах. Може би затова след няколко години, аз започнах да се занимавам с консултиране и подбор на персонал, обучение и развитие на хора, които по една или друга причина търсят нова работа.

Колкото и да ви се стори странно, уважаеми безработни, не смятам да ви утешавам с банални изявления от рода на: "Нищо, утре е нов ден", "не се безпокойте, всичко ще се оправи", "вземете се в ръце, усмихнете се и продължавайте да търсите работа". Всички тези съвети, естествено, са важни и правилни, но в този момент някакси не са съвсем уместни и на място.

Сега, най-важното е:

1. Осъзнайте се - вие не сте сами и не сте виновни!

Ви не сте сами в тази ситуация. Вие  - не сте единствени, които се чувствате така, все едно някой е ударил по вашето "Аз" с обувка номер 45 размер. Хората, със статус "безработен", не са единици, и както изглежда количеството им в нашия свят, по съвсем обективни причини, ще се увеличава всяка година. Представете си, че се намирате в огромна, много-милионна тълпа от хора, които стоят и всеки сам си говори: "Защо се случи точно с мен? Защо точно аз останах без работа? ...", "Никой не ме разбира!". Усмихнахте ли се? Стана ли ви малко по-леко? Вие не сте виновни за това, че сте останали без работа и сте със статус "безработен". Нямате никаква вина за това!

 безработен-човек2. Осъзнайте своите чувства, за да ги контролирате!

За да го направите, опитайте да си спомните и много внимателно да проследите, какви чувства са ви връхлетели след като сте загубили работата си? Какви чувства изпитвате днес? Колко силни са тези чувства? Разбирате ли ги? Приемате ли ги? Задайте си тези и/или подобни въпроси! И за да ви е по-лесно, знайте, че у повечето хора, независимо от националността, страната, в която живеят, възрастта и образованието, които са загубили работата си, преживяват подобни чувства, а именно:

ШОК — неспособност да осъзнаете, какво се е случило.

ОТРИЦАНИЕ — всъщност ТОВА не се е случило.

ГНЯВ — защо аз?

ЗАГУБА НА САМОУВАЖЕНИЕ — аз съм неудачник, загубих работата си. Аз никога няма да си намеря друга работа.

ПОНИЖЕНО САМОЧУВСТВИЕ  — аз съм безполезен. На мен не може да се разчита.

ЗАГУБА  — на ориентири, колеги, обезпеченост и всички други "удобства", които са следствие от постоянната работа.

ОЗЛОБЛЕНИЕ  — към предишния работодател, към потенциалните работодатели, агенции, които не разглеждат изпратените заявления за работа; към приятелите, когато не отговарят на телефонните обаждания.

СТИГМА – («позорно клеймо»)  какво изпитват към мен моите съседи и приятели? Какво ще кажат децата ми на съучениците си?

ЗАГУБА НА КОНТРОЛ — нали се свързах с всички свои приятели, разгледах маса интересни възможности, изпратих много заявления за работа, явих се на интервю, но защо така и не успях да намеря работа?

Осъзнахте ли, почувствахте ли това още веднъж? Повиши ли се насторението ви? Разбира се, че не! Но сега вие можете да се контролирате! Сега, вие разбирате, КАКВО се случва с вас. В момента, в който започнем да наблюдаваме и разбираме своите емцоии и чувства, ние можем да започнем да ги управляваме!

Какво следва? Можете да се успокоите... Сега вече имате работа! И вашата работа е - Да си намерите НОВА РАБОТА! Такава, която действително ви устройва. Защото, вие също сте наясно, че надали "работата" ще тръгне да търси вас!

Успехите в това благородно дело, ще зависят само от вашите усилия, от тяхното количество и качество.

Не забравяйте, че не сте сами. Вашето семейство, вашите приятели - ви уважават не за позицията, която сте заемали, а заради вас самия и вашите личностни качества.

Регистрирайте се за получаване на статиите от Проект: "Как да си намерим работа" по е-мейл


Share and Enjoy

  • Twitter
  • Add to favorites
  • Email
  • LinkedIn
  • Facebook

Оставете коментар

Примечание: Вашият коментар очаква проверка от администратора и не е необходимо да го изпращате отново.